Koliko puta si zaštitio sebe samo zbog toga što ne želiš da se ponovo osetiš ranjivim? Šta je tvoja ranjivost, u kojim situacijama izbegavaš da se osećaš ranjivim? Zašto to radiš, koja je viša srha te tvoje zaštite, šta to želiš da zatrpano ostane?

Ranjivost šta je to ranjeno u tebi?

Šta je to što ti smatraš pod ranjivost? Šta je to što je ranjeno u tebi?

Svako od nas ima svoju bolnu prošlost, svako od nas ima neku bolnu ranu, svako od nas ima bolnu tačku koja zaista zaboli kada je neko udari. Pa otuda i ono ,,gde me udari baš tu”, znaš li da će ta tačka uvek budi bolna sve dok ne skupiš zaista hrabrost da tu ranu ponovo otvoriš i da se sa tobom otvorenom ranom ponovo povežeš i uspostaviš dobar i skladan odnos.

Koliko si zaista ranjen na samu pomisao da si ranjen?

Priča ranjene klijentkinje

Sesija kao i svaka druga, samo ovog puta mnogo dublja i mnogo intenzivnija. Treći susret sa ogledalom i već toliko korisnih informacija van, a sve je prouzrokovalo jedno ne tako jednostavno pitanje:

,,Šta dobro činim kada izlazim iz jedne situacije koja me ljuti u drugu?”

Da li si spreman da čuješ odgovor?

Izbegavam ranjivost i tako pokazujem svoju hrabrost

Koga ona tu kažnjava, ona bukvalno kažnjava sebe, a njeni anksiozni napadi joj upravo to govore. Klizi iz jedne situacije u drugu, granice su nestabilne, misli su jake, ali rekacija koja ide praćena emocijama slabi, ona slabi, što je samo dovodi do one prenaglašene zaštite (anksioznost) koja joj non stop govori i fizičkim simptomima pokazuje.

Prestani sebe da kažnjavaš takvim postupcima

Samoodbrana je borba za postizanje trenutnog zadovoljstva

Viktor Frankl

Ona u tim trenucima brani svoju ranjivost i pokazuje lažno i visoko samopouzdanje. Što je samo dovodi do začaranog kruga.

Viša svrha ranjivosti

Da zaštitiš sebe da te ne bi ponovo neko ranio, da zaštitiš sebe da se ne desi nešto ponovo. Bolje je da pokažeš svoju hrapavu stranu pa čak iako je lažna samo da ne osetiš ponovo svoju ranjivost.

Znaš neće tvoja ranjivost nikad zarasti ukoliko je iznova štitiš i ne daš joj dozvolu da zaceli kao svaka druga rana. Iznova i iznova sve isto radiš i iznova i iznova sve isto biva.

Ako se ne suočiš sa njom, nikada od tebe neće biti čoveka

Kako se ne osećati ranjivim, koje je rešenje?

Nije bitno rešenje bitan je uzrok, a kako do uzroka. Proces ti se neće svideti uopšte, a evo i zašto. Sve dok ne pristupiš ozbiljno i samoinicijativno u proces nećeš ništa učiniti. Znači pre svega moraš da prihvatiš svoju sopstvenu odgovornost da želiš da poboljšaš svoje odnose sa sobom, da prihvatiš deo sebe koji će ponovo morati biti provociran. Deo sebe koji će ponovo morati da bude otvoren.

Evo i koraka za prihvatanje odgovornosti i prihvatanje ranjivosti kao ranjivost, a nekao lažno samopouzdanje:

  1. Ja (tvoje ime) prihvatam odgovornost za svoj život, prihvatam odgovornost za to ko jesam, prihvatam odgovornost da radim na svom ranjenom delu sebe. Prihvatam da ponovo proživim najgori scenario života u svrhu razrešenja ranjivosti i isceljivanje tog traumatskog dela sebe.
  2. Na listu papira nedominantnom rukom nacrtaj sebe kao malo dete (ne staj, crtaj dok sadržaj izlazi iz tebe)
  3. Odgovori na pitanje šta vidiš na slici, šta ona za tebe predstavlja, kakva asocijalcija ti se javlja (baš sve)
  4. Zakaži 30min besplatni razgvor da zajedno prođemo kroz to (ne moraš sam )

Hajde da se povežemo

Mesto gde se osećaš podržano, bezbedno, gde možeš biti svoj i autentičan. To mesto možeš da pronađeš na mom instagram nalogu SIMIN KUTAK

Ako želiš svake srede da na mejl dobijaš korisne savete, metode i tehnike za prevazilaženje anksinosti prijavi se na moj newsletter NEWSLETTER PRIJAVA

Ako želiš da razumeš svoje anksiozno stanje i da u miru koračaš kroz dan ZAKAŽI SESIJU SLANJEM PORUKE