Pozdrav gradi moji drugari,

Ukoliko se odlučite nekada za agenta teresnke prodaje u Telekom Srbija savetujem da pročitate moje iskustvo u trajanju od 5 meseci.

Kao i razlog tolikog zadržavanja na poslu.

Zašto sam izabrao posao D2D?

Nakon uspešno završene još jedne godine na fakultetu, odlučio sam da konkurišem za neki posao preko leta ( jun, jul, avgust, septembar, oktobar ).

Na sajtu infostud pronašao sam razne poslodavce kod kojih sam želeo da radim. Međutim oni su zahtevali radno iskustvo na poziciji na kojoj sam ja želeo da se prijavim. Bez obzira na to ja sam konkurisao slanjem CV-ja.

Moja potraga se ovde nije završila pa sam tako naišao na zanimljiv konkurs prijave za posao agenta terenske prodaje u Jagodinu. Okej sami konkurs je lepo glasio fiksno radno vreme ,,radiš kolko želiš”, nisi pod ničijim uticajem mislim na šefa, potpisivanjem ugovora o delu možeš izvršiti raskid u bilo kom trenutku bez prethodne najave, plata do 200 000 dinara BEZ FIKSNOG DELA i još puno zanimljivih karakteristika koje su mi privukle pažnju.

Konkurisao sam i čekao, to je bio poslednji CV koji sam pustio na sajtu infostud. Pored ostalih koji su tražili radno iksutvo, ovaj konkurs nije zahtevao.

Kako se priča dalje razvijala?

Posle nekoliko dana tačnije mesec dana od mog slanja CV-ja zazvonio mi je telefon. Ugovoren je razgovor. Kada sam došao zakazanog dana na razgovoru ,,kordinator” nov je tek bio primljen i tada mi je ispričao neke zanimljive informacije.

Koje su se slagale sa pomenutim konkursom. Okej on je potvrdio ono što sam pročitao. Dodao je kako ću dobiti mobilni telefon, sim karticu, stimulaciju i još puno toga.

U toku samog razgovora nije me ispitivao detaljno kao što je trebalo :

 • gde vidim sebe za 5 godina
 • da li planiram da se zadržim na ovom radnom mestu
 • da li nameravam da se vratim na fakultet u oktobru

Pitanja koja su po meni ključna za nastavak saradnje kao i moje karijere nisu bila postavljena.

Za potpisivanje ugovora sam čekao dugo kao i za dobijanje svoje SIM kartice. Mobilni telefon su mi posle mesec dana dali i to telefon koji je ostao od prethodnog radnika. Zanemarimo ti činjenicu i krenimo dalje. Svaki nov radnik je imao obuku tako što su ga kolege koje su duže u tom poslu obučavale. Ako mene pitate smatram da je kordinator dužan bar jednom ili dva puta da prođe sa radnikom posao. Ipak on nadređeni, ali od toga ništa nije bilo. Ja sam posle 2 nedelje počeo samostalno da radim. Moja prva zarada je bila 15.000 dinara. Zašto?

Isplaćivanje plate?

Došli smo do dela isplate zarade radnika gde sam se u potpunosti razočarao. Na primer napravite 25 prijava i morate čekati da svaka prijave bude instalirana. Svaka instalacija i određeni paket donose određenu proviziju. U toku instalacije korisnik može odustati. I samim tim vaše prethodno ubeđivanje propada u vodu, kao i vaš pritpriljeni stres dok ste se nabeđivali sa korisnikom. Može da se desi i da vaše korisnike proguta sistem.

Kako sistem guta korisnike?

Tako što kordinator vašu prijavu prosledi na nečiji drugi ID.

Vi samim tim nemate svoju zarađenu sumu, može se desiti da na kraju i ne dobijete taj novac od vašeg mukotrpnog rada. Ne mogu reći pokazivao je on nama gde su neki imali platu od 200 000 ali mogu samo reći da se to prijave i od drugih agenata. Čim bi se kordinatoru pomenilo pokušavao bi da se ,,izmigolji” i da kaže proverići, ali nažalost to nije slučaj u Jagodinu.

Kad smo kod ID ja sam svoj ID dobio nakon dva meseca.

Dodatne isplate?

Kad smo kod dodatnih isplata mislim na putne troškove koje sam jedva dobio da nisam bio uporan. Kordinator mi je kada sam doneo priznanicu od putnih troškova prevozom autobusa rekao da to mogu da bacim. Pazite samo kakvu je on konverzaciju vodi sa svojim zaposlenima. Takođe opremu koju smo dobijali majce bacao nam je u ruke umesto da nam lepo daje. Ovo su moje zamerke jer nadređeni ne treba da se tako ponaša sa radnicima ako želi da ih zadrži. Nadam se da se slažete?

Mesec dan pre odlaska iz firme?

U septembru sam najavio da od oktobra neću moći više da radim jer odlazim u Beogradu da studiram. Kordinator je rekao ,,dobro regulisano je sve”. Krajem meseca na sastanku sam napomenuo da se više nećemo viđati.

Njegov odgovor je glasio ZAŠTO, NE SEĆAM SE TOGA, NE MOGU DA PAMTIM. Da li ovakve osobine odlikuju pravog lidera, pravog vođu tima. Mislim da ne.

Ukoliko nešto nisi razumeo on bi odgovorio čekaj da pitam ili ne znam, piši prijavu. Nakon čega bi ta prijava propala jer nije postojalo tehničkih mogućnosti koje je on trebao da proveri nakon poziva.

Zašto nisam otišao posle mesec dana?

Pričao je priču kako sam odličan radnik, kako ću napredovati, kako me je prijavio za fiksni deo a nije me pitao da li želim.

Sve njegove reči su bile tako formulisane da ti ostaneš na tom radnom mestu jer nema dovoljno radnika u Jagodinu. Timski mi je bilo uredno delili smo međusobno prijave, dogovarali, pomagali. Pa je upravo taj dobar uticaj tima na mene uticao da ja ostanem.

Da nije ni tim lepo funkcionisao ja bih napustio ovaj posao nakon 3 dana maksimalno.

Moja preporuka ukoliko ipak budete odlučili da se prijavite?

 • Budite uporni
 • Ne dajte da Vas gaze
 • Svaku prijavu slikajte i pažljivo zapisujte u svesku korisnike
 • Ne zovite kordinatora često jer vidite da moj nije znao detaljno informacije jer je verovatno preko ,,mufte” dobio poziciju
 • Ukolopite se u timu
 • Zanemarite šta kornici pričaju o kompaniji
 • Bez obzira što je nevolite vi je volite jer zna nekad da dođe i do sukoba
 • Ne lažite korisnike
 • Ako se dvoumite dajte im broj vašeg kordinatora pa neka njega zovu
 • Pre svih ovih preporuka ,,volite sebe i maštajte o drugom poslu”

Opis posla?

Idete po ulicama kucate ljudima na kapiju, zvonite od vrata do vrata i objašanjavate ponudu. Prvo pitate šta koriste a potom im ponudite odgovarajući paket. Mobilne telefone ne prodajete.

Pišite mi?

Ukoliko imate nekih dodatnih pitanja ili sam možda zaboravio da naglasim. Postoje još dosta razloga zašto sam odustao. Ali da ovo ne bude dugačka objava, ne ustručavajte se da me pitate putem:

 • Meila: simic5970@gmail.com
 • Instagram profila:

Takođe ostavite komentar i obavezno se prijavite da dobijate obaveštenja. Budite uvek u toku !!!

!!! NAMERA OVOG POSTA NIJE ZLOUPOTREBA NITI SE MOŽE ZLOUPOTRBOM SHVATITI OVO JE MOJE ISKUSTVO NA RADNOM MESTU D2D KOJE SAM PRENEO SVOJIM ČITAOCIMA !!!

Dos sledeće blog teme …