Watch youself, take care of you

Uvod zlata vredan!


Krenuh, stadoh, pomogoh, ali ne videh nikakve benefite! U čemu je problem, imam li samopoštovanje prema sebi? Kako bih ti približio priču o tome koliko je samopoštovanje bitno u 21. veku krenuću sa mojom veoma poučnom pričom iz koje možeš izvući jedan veoma dobar zaključak ,,ukoliko poštuješ sebe tek tada ćeš moći poštovati druge!“ i da možda izgledam kao mlada osoba koje previše ima bujnu maštu ili osoba koja želi da kroz tekst postane žrtva koju će ostali saželjavati, ali ,,moja mašta može svašta“ a moja žrtva je samo ogledalo koje ne želim da se oslikava na vas.

Moja kratka i poučna priča!


Sada se opusti jer krećemo u jednu avanturu kroz ,,bujnu maštu“. Želeo sam da se ističem, želeo sam da sve što zamislim odmah ostvarim, želeo sam da stičem prijatelje na način dobronamernosti i uspešnosti pomagao sam i onima kojima je potrebna pomoć i onima kojima moja pomoć nije bila prekopotrebna a razlog koji je bio jeste nezadovoljstvo trenutnim životnim okolnostima i da mi neko bar za uzvrat pokloni osmeh i tešku reč koju smo totalno zapostavili, reč ,,HVALA TI“. Zašto je toliko teško reći ,,hvala“ zato što nismo prvo zahvalili sebi za sve do sada što smo postigli u životu, što nismo zahvalili ovo divno jutro na mogućnost novog udaha i izdaha, nismo zahvalili na mogućnost što možemo zagrliti one koje volimo, što imamo porodicu… sve to odbacujemo zdravo za gotovo i zato nam je teško reći HVALA. Nisam ni ja bio svećka i meni je bilo teško reći ,,dobar dan, hvala, doviđenja“ ali onda sam shvatio da moram prvo razviti sposobnost samopoštovanja shvatio sam da je to u stvari princip kreacije koje u mnogome može promeniti moj tok života.

A kako sam to shvatio?


Evo ovako sigurno si se našao/la u situaciji da nekom pomogneš do te mere da si presrećan zbog toga, ostavio/la si sve svoje obaveze zarad jedne usluge, završio/la si to i šta si time dobio/la ti si se osećao/la zadovoljno prijatelj je bio srećan jer je uspeo to da završio što je naumio. Tebi treba pomoć pozoveš svog prijatelja da ti pomogne on kaže da ne može ima obaveze, šta je prijatelj razvio kod sebe SAMOPOŠTOVANJE ceni sebe i svoje isplanirane obaveze, a ti nisi cenio/la bio/la si previše happy želeo/la si iz sveg srca pomoći kako bi ti se ta pomoć vratila kao bumerang. Kako si se osećao/la kada ti je neko ,,zalupio“ vrata ispred nosa! Ukoliko si se osećao/la iznervirano, prevareno, obmanjeno… moraš znati da je tako trebalo biti! Šta? Da tako je trebalo biti jer ti ne ceniš sebe! Kako to? Da li si tog dana kada si pomogao svom prijatelju imao isplanirane obaveze, jesi li možda osećao potrebu da ovog puta kažeš NE. Mislim da jesi ali bojao si se da ako to kažeš da ćeš ostati bez te osobe, ali ostao si kasnije i bez te osobe koja te je negirala i bez samog sebe.

Razvijmo samopoštovanje zajedno!


Hajde da razvijemo samopoštovanje zajedno i da sledeći put nemaš bojaznosti da i ti kažeš ,,ne mogu sada!“ Ne moj pogrešno da shvatš ovo što pričam ne mislim da uvek trebaš biti negativan lik, ali ako ti duša kaže NE neka tako bude, nemoj sebe sputavati i nemoj sebi postavljati dodatno kamenje ka cilju, ako želiš pomogni ali zapamti da je vreme jedno i da trebaš ceniti svaki svoj minut života koji ti je podaren, ko će obaveze obaviti kasnije umesto tebe veruj mi neće niko jer ćeš TI biti taj koji će morati to da uradi. Novak Djoković neće doći da ti pomogne sigurno ne zato što je on poznata ličnost nego zato što on svakodnevno poštuje , ceni i radi na sebi i svakodnevno ponavlja ,,rituale“ za koje živi i dan i noć.

Nadam se da me nisi shvatio/la pogrešno ali ceni sebe jer to neće uraditi niko osim tebe!

Korisno je uporediti zdravo samopoštovanje sa ponosom i arogantnošću. Ako samopouzdanje kaže: “Ja mogu!”, samopoštovanje: “Ja jesam”, ponos kaže: “Ja sam uradio/la”. Osećati ponos znači uživati u dobrom osećanju proizišlom iz naših ranijih radnji i uspeha.

Koraci razvoja samopoštovanja prema sebi!


Svakog jutra odvoji malo vremena za sebe, isplaniraj svoj dan koji ćešu potpunosti ispuniti svaki minut i svaka sekunda je bitna, uzmi jednu svesku i napiši na njoj HVALA TI i kreni beležiti na šta si ovog jutra zahvalan od trenutka kada si otvorio oči i udahnuo svež vazduh, do vode za piće, porodice… kada znaš zahvaliti sebi za sve to znaćeš i drugima reći ,,HVALA TI“ razvijaj svoje veštine i razvijaj svoje unutrašnje samopuzdanje, redovno čisti svoju unutrašnju kuću svoj dvorac jer je to jedino mesto gde ćeš nesmetano živeti.

I da sada ću udariti sa jednom crnom mišlju šta ako večeras u snu odeš da li si ispunio svoj cilj dolaska na ovaj svet, da li si obavio ono što si hteo tog dana, da li si taj dan proživeo zahvalno za sve. Ako ti se sad svet okrenuo naglavačke posle mog teksta, znaj da svaki dan može biti konačan ali svaki treba biti i magičan!


  1. Osoba sa niskim samopoštivanjem želeće da je svi vole. Poenta je da se zapitate ŠTA VI ŽELITE? Kada idete onim što vi želite, i kada to ispunjavate, to će vam doneti samopoštovanje.
  2. Osoba sa niskim samopoštovanjem ne zavidi, zna da ima svoj put. Ne upoređuje se sa drugima, nego sa ranijom verzijom sebe. Osoba koja poštuje sebe ne gleda u tuđe slike, i ne želi tuđ život.
  3. ,,Šta ako me ne razumeju i osuđuju“ nemate samopoštovanje ,,Šta drugi misle nije važno dok god me čini srećnim a ne ugrožava druge“ osoba sa visokim samopoštovanjem. Nikada ne možete biti po svačijem ukusu, i ne trudite se uzalud da se dopadnete svima jer će vam uvek naći manu, ali zapamtite UVEK.
  4. Osoba kojima  ima samopoštovanje nikada neće kupiti odeću koja joj ne stoji, samo zato što se takmiči sa nekim, ili želi da izgleda mlađe… Nosiće nešto što joj lepo stoji i što priliči njenim godinima i ukusu. Biće ono što jeste u toj garderobi.
  5. Kada donosite odluke donosite ih pažljivo, razmislite o svemu. Kada je donesete čvrsto stanite iza nje, preuzmite odgovornost. Ne treba da tražite mišljenje i odobrenje baš od svakoga. Pogotovo ne od osobe koju ne cenite a ne ceni ni ona vas.
  6. Ne morate raditi stvari koje su savršene i idealne. Dovoljno  je da radite na SEBI STALNO.
  7. Ne pristajte na bilo koju vezu! Samo zato što ne volite da budete sami.
  8. Nećete sebe maltretirate nevažnim stvarima!
  9. Kada primite kompliment bilo dobar ili loš recite aman ljudi ,,HVALA“ zar je tolko  teško!

,,Poštuj svoj trud i poštuj sam sebe. Samopoštovanje vodi do discipline. Kada budete oboje imali čvrsto u sebi, to će biti prava moć”

Aleksandar Simić – www.aleksandarsimic.info

Najtraženije usluge motivacionog sanovnika!


Radionica motivacije

Saznaj više šta je radionica motivacije i kako ti može pomoći u radu na sebi!

Više informacija!

Trening motivacije

Trening motivacije na otvorenom u tvom kraju meditacija, theta, kalabhati, bahstrika, metode kreiranja..

Više informacija!

Pronađite dodatnu dozu inspiracije!


INSTAGRAM: https://www.instagram.com/aleksandar.simic_/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCQLcr1ab6zglfDiLyZD3KqQ?view_as=subscriber

Možda ti se prijede nešto slatko, svrati na kratko!


INSTAGRAM: https://www.instagram.com/prirodni.vrcani.med/


DO SLEDEĆEG POSTA, BUDITE MI ZDRAVI I ISPUNJENI LJUBAVLJU PREMA SEBI!