Koliko često samo kažemo ,,sutra, od sledeće nedelje, od sledećeg ponedeljka”. Koliko smo do sada puta odložili izvandrednu akciju/ideju koja nam je “pala” u pravo vreme? Noegraničeni broj puta! Umesto da krenemo odmah sa reči na dela mi čekamo da ideja prođe. Zašto?


Zašto odlažemo preduzimanje akcije?

Zato što se bojimo da izađemo iz komfor zone, bojimo se da zakoračimo u svet nepoznatog. Jer smo navikli sve na serviranje i na istu udobnost. Navikli smo da drugi rade za nas, navikli smo da mi radimo za druge, ali ne i da radimo za sebe i na sebi. Jer ko će u 20+ ili 30+ učiti. Sebe često zapostavljamo i guramo na zadnjem mestu.

Siguran sam da Vam je poznata sledeća izjava ,,kada odem u penziju tada ću odmarati”. A da li je to vaš pravi izbor, da li ćete stvarno čekati 60+ godina da bi odmarali i živeli život punim plućima. Da, čekaćete 60+ godina. Jer vas koče bezbroj uverenja poput ,,bez motike nema hleba, ko radi ne boji se gladi, ko nema novca sada neće ga imati ni kasnije, nema posla u mojoj okolini, ne mogu pokrenuti sosptveni biznis.

Jer nemam dovoljno početnog kapitala, moram raditi bilo gde samo da opstanem, odmaraću kada se umorim”. A da li znate da ćete u 60+ godinama morati da se suočite sa bezbroj izazova iz prošlih godina?

Da, moraćete se izboriti i isceliti prošle događaje kako bi krenuli korak napred. Jer su svi ti događaji deo vas i pratiće vas i u 20+ 30+ i u 60+. Dok se sa njima ne izborite prožimaće vas sve do kraja, a to sigurno ne želie!


Kako se pokrenuti?

Ako mene pitate za pokretanje treba jedan veliki šamar? Ali, Aleksandre nikada to nismo očekivali od tebe ti si večiti optimista, gledaš na sve stvari kao pozitivne? Da, ja sam večiti optimista i ne verujem u slučajnost zato i vama kažem taj šamar biće slučajan i toliko će vas zaokrenuti da ćete odmah preduzeti akciju.

Generalno gledajte, neki ljudi se nikada ne okrenu lifestyle životu i ishrani dok se ne razbole i dok ih bolest na to ne primora, a njihov organizam ih pita ,,a gde si bio/la do sada”. Tako je i sa uspehom radićete, imaćete na leđima toliko kamenja sve dok vašu kičmu ne unište. A kasnije se samo pitate ,,trebao sam ipak nešto sam/a pokrenuti” što bi se reklo ,,pita starost gde je bila moja mladost”.

I kako se pokrenuti? Čim budete čuli zov svog srca ili Vam sine neka ideja ni otkuda prvo ćete:

 1. Identifikovati – (bićete svesni svoje ideje/bićete svesni svog zova srca kada Vam na samu pomisao o toj ideji srce počne lupati kao ludo );
 2. Odmah nakon svesnog uočavanja krenite na sledeći korak – zapisivanje – svoju ideju pretočite na papir u pisanoj ili vizualnoj formi;
 3. Raščlanite vašu ideju po podeoke
 4. Krenite korak po korak i vidite šta imate u ovom trenutku, šta je to što već ovog časa imate a vodi vas do konačnog odredišta. Nakon toga vidite koje vam iskustvo treba, možda neki vid dodatne edukacije, možda je to usavršavanje, možda je to dobavljač ukoliko krećete u preduzetničke vode. Sedite i dobro razmislite šta vam je sve neophodno, a šta već sada imate što može da vas katapultira u centar vašeg cilja.
 5. Krenite ODMAH sa realizacijom – pišite mejlove, pišite ljudima koji žive san koji vi želite siguran san da će jedan od njih želeti da podeli svoju priču sa tobom i da ti udeli po koji savet.
 6. Ne odustaj – fokusiraj se na cilj!
 7. Nekad neće sve ići kako treba i taman kada pomislite da ne zaslužujete tada trebate dodati sav gas i krenuti još brže, jače i bolje.
 8. Zavoli greške – na svaku grešku koju napraviš budi ponosan jer su greške glavni deo uspešnog puta, bez grešaka Pikaso ne bi postao Pikaso.

Kako aktivirati pravilo 5 sekundi?

Pravilo 5 sekundi je edna fenomenalna metoda koja će ubrzati vaše aktiviranje ka zadatom cilju. Kako se to pravilo korsti? Kada Vam dođe na pamet neka ideja izbrojite 5 sekundi 5…4…3…2…1…0 i krenite odmah sa realizacijom. Na primer želite da pokosite travu ili da počistite kuću ali vas toliko mrzi da bi ćete radije da sedite nego da se pokrenete izbrojite 5 sekundi i krenite odmah sa aktivnošću. Na ovaj način vašoj neurologiji stavljate do znanja da se treba pripremiti za sledeći korak tj. da se pripremi za aktivno stane obavljanja aktivnosti.

Metoda je odlična za ljude koji odlažu svoje obaveze, za ljude koji nikako ne kreću ka cilju jer su lenji da se pokrenu. Uvedite ovu mini brzu metodu i videćete da će se vaš život transformisati iz korena. Kada signalizirate vašem mozgu da se pripremi za sledeći korak bićete mnogo više produktivniji nego što bi inače.


Prednosti metode 5 sekundi?

Prednosti metode 5 sekundi:

 1. Ne ćete odmarati i odlagati aktivnost već ćete odmah krenuti sa realizacijom u samo par sekundi;
 2. Bićete dosta produktivniji – više aktivnosti možete završiti u toku tadana;
 3. Bićete optimističniji – vaš nivo energije i adrenalina će rasti (kao da odbrojavate poletanje);
 4. Bićete spremni i usredotočeni da problem pretvorite odmah u rešenje;
 5. Bićete u sadašnjem trenutku nećete mislima lutati dalje (odlična metoda da vežbate prisutnost sadašnjeg trenutka);

Da li postoje mane metode 5 sekundi?

Naravno svaka metoda ima svoje prednosti i nedostaci, a jedini nedostatak ove metode jeste VAŠA SPREMNOST!

Da li ste stvarno spremni da zakoračite izvan zone komfora i krenete dalje? Ako je odgovor ,,POTVRDAN” onda je ova metoda za vas. Ukoliko je odgovor ,,ODRIČAN” za Vas ova metoda nije!

Ova metoda takođe odrazumeva i brzinu bez otpora! Da li ste spremni da samo u 5 sekundi aktivirate sebe i svoj nervni sastav? Ako Vam brzina nije najača strana možete je ovom metodom istrenirati. Ali budite obazrivi ako ste suviše spori i moram reći lenji ova metoda nikako nije za vas. Jer džabe brale odbrojavaš ako si pričvršćen za stolicu super lepkom.

Zato poslušaj moj savet i prioni odmah na akciju jer ,,život nema reprizu sad ili nikada”.


Zapamtite dobro!

Nije važno šta vam se dešava, već šta činite sa tim što vam se dešava?


Zadnji blog post!