Da li možemo preusmeriti svoj um stvarano ka uspehu? Vaš odgovor će otkriti vaša uverenja koja gajite prema uspehu. Ukoliko su vaša uverenja da uspeh ne postoji, da je do uspeha teško doći, da su samo uspešni bogati, da nikada nećete postati uspešni jer nemate uslova i pravo za to… Onda je vreme da prvo promenite vaša zastajala uverenja i da se bacite na prvi zadatak. Kada savladate uverenja krenite polako na drugi zadatak da svoj um preusmeravate ka uspehu.

Kada sam počeo da se bavim samomotivacijom i kada sam počeo da radim na sebi želeo sam da odmah ostvarim nešto, da budem kao neko ko već stoji na tom ,,tronu”. Znate i sami odgovor ,,nisam to ostvario”. Zašto? Jer sam konstano bio opterećen time, nervirao sam se, čekao, bio sam nervozan, a i previše nestrpljiv… Onda sam se pitao :,, Aleksandre kakva uverenja imaš prema uspehu, veruješ li stvarno u proces kreiranja ili je to samo nešto što si načuo od drugih motivacionih govornika” i kao poverovao u to. Veruješ li stvarno da možeš ostvariti sve što zaželiš?. Hmmm. Ovo pitanje me je malo prodrmalo da stvarno sednem sam sa sobom i porazgovaram.

Uzeo sam papir i olovku i krenuo da pišem. Stavio sam naslov MOJA UVERENJA, ispod sam stavljao polja kao što su zdravlje, uspeh, finansije, lični rast, odnosi sa roditeljima… Kada sam počeo da pišem iskreno iz srca – uvideo sam da trebam dosta ,,rupa” popuniti. I dok ne zakrpim te rupe ne mogu se naći tamo gde želim, ne mogu mi se poslati znaci, moram jednostavno prvo promeniti ustaljena uverenja pa tek onda da krenem da svoj um preusmeravam ka uspehu. Što bi se reklo ,,svaka krpa nađe zakrpu” i dok tu krpu ne zakrpimo neće biti cela.

Neću komentarisati koliko mi je ovaj poduhvat bio težak, ali polako korak po korak ,,brisao” sam loše misli koje imam o novcu, zdravlju, uspehu, o odnosima sa roditeljima. Savladavši ovaj najteži zadatak mesecima oseti sam po sebi da sam sada spreman da pređem na drugi korak.

Tako i vi morate prvo zapisati svoja uverenja o svim poglavljima života na kojim želite promenu, pa tek onda možete da prionete na zadatak da svoj um preusmeravate ka uspehu.

Sa vama ću podeliti alate koji su ključ da budete tamo gde želite biti (ukoliko ste odmah krenuli da čitate ovo, vratite se korak nazad i pročitajte tekst iznad jer ćete u protivnom ,,biti razočarani”)

U svakom trenutku svog života donesite tri odluke:

  1. na šta se fokusirate;
  2. kakvo značenje tome dajete;
  3. koju akciju ćete preduzeti;

To utiče na to kakve rezultate postižete, kakav život za sebe stvarate i kakva osoba postajete!

Usmeravanje uma ka uspehu sastoji se iz pet faza koje ću podeliti sa tobom: 

I FAZA: FOKUS
II FAZA: MISAO
III FAZA: ZNAČENJE
IV FAZA: EMOCIJE
V FAZA: PONAŠANJE I REZULTAT

I FAZA: FOKUS

Gde je fokus tu je i energija, to smo milion puta čuli, ali nikako u to da poverujemo. Kada fokusom ideš u prošlost tamo živiš, kada fokusom bežiš previše u budućnost tamo živiš, a kada si u sadašnjosti tu si kreator svoje realnosti, tu je i tvoja energija. Svoj život tu stvaraš. 

Tako da se fokusiraj na uspeh u sadašnjem trenutku, šta možeš sada uraditi, koji delić sada možeš uraditi da dosegneš bar 1% svog željenog uspeha.

II FAZA: MISAO

Šta misliš sve u toku dana, kakve misli gajiš u glavi, kakve misli hraniš, kakvim mislima pridaješ svoju pažnju, svoju energiju.. takvoj realnosti i svedočiš u takvoj realnosti živiš.

Nije lako promeniti neku naviku, nije lako promeniti naše misi, znam to jer ovaj primer će to i pokazati ,,premesti sat sa ruke na koju nosiš na suprotnoj ruci”, kada želiš da pogldeš na sat prvo ćeš ka sebi privući ruku na kojoj si do sada uvek nosio sat. 

Svakodnevno pokušavaj da svoje misli menjaš, trudi se da svoje misli identifikuješ i da ih u trenutku promeniš, promeni one misli koji u tebi izazivaju loše emocije, prestani da hraniš bol, koristi afirmacije, koristi tehnike koje su ti na raspolaganju.

Jednom kada ovladaš mislima ovladao si svom životu!

III FAZA: ZNAČENJE

Tvoja misao ima i značenje, ako misliš o bolovima tvoje značenje je povećanje bolova, kada misliš o ozdravljenju tvoje značenje je dobro zdravlje. Shvataš svaka tvoja misao ima i značenje. 

IV FAZA: EMOCIJE

Kako se osećaš dok izgovaraš nešto, dok misliš na nešto, da li imaš leptiriće u stomaku ili imaš probadanja. Kada bih ti rekao da ja sada imam veliku tremu dok ti ovo pišem, verovatno mi ne bi verovao/la, ali trema je prusutna jer ne znam kako će ti se ovaj newsltter svideti, toliko se trudim da ti prenesem divne spoznaje, ali to nije moguće sve ispisati. Jednostavno nije moguće da ti sve prenesem putem jednog newslettera, ali zato mogu putem videa, putem članaka i samim tim moja trema se umanjuje jer znam da ćemo se videti i ispričati. 

Shvataš li? Prati svoje emocije jer su one odraz da li se ste na dobrom putu ili ne. Da li ćete ostati na poslu na kom dobijate napade panike, nervozu,… da li ćete ostati zavisi samo od vas. Ako ostanete i tako se budete osečali godinu dana/dve… zasigurno će iz toga roditi plodom neko nezdravstvo. Ili promenite misli ili promenite posao! Ne dozvolite da patite, niste došli na ovaj svet da trpite druge i da patiti, ovde ste došli da kreirate i okusite sve čari ovog prekrasnog života. 

V FAZA: PONAŠANJE I REZULTAT

Ova faza vam sigurno poznata jer to je vaš konačni rezultat. Tamo gde ste na početku usmerili svoju fokus, svoju pažnju, svoje emocije, svoje značenje to ste i dobili. 

Ako ste dobili pozitivan ishod bićete srećni radosni, jednom rečju ispunili ste ono što ste želeli. Ako ipak niste znate i sami šta vam je činiti. 

Dovoljno ste snažni da pokrenete lavinu pozitivnih promena!