Želite da pokrenete svoj vlastiti biznis, ali ne znate kako? Ovo sam pitanje ja postavio sebi više puta, gde, kada, kako, koliko…. Onda sam rešio da jednog dana preokrenem ,,kontrolnu tablu” u svoje ruke da prihvatim sopstevnu odgovornost i da se zaputim tamo gde trebam. Ili sam bar mislio da su to vrata koja vode ka preduzetništvu!

NEKA NOVAC RADI ZA VAS, A NE VI DA RADITE ZA NOVAC!

Robert Kiosaki

Prva vrata ,,Nacionalna služba za zapošljavanje”

Dobar dan! Želeo bih neke dodatne informacije, ako mogu da ih dobijem? – upitao sam Sagovornica je potvrdila! Želeo bih da osnujem svoje malo preduzeće, pa me zanimaju dodatne informacije? – Nažalost nemate 25 godina, a i za osnivanje preduzeća potrebna vam je obuka za početnike u poslovanju, obuku u našem centru kada napunite 25. – Da li mogu ja ipak na obuci pre 25! – Nikako, nemate potrebe za tim, javite nam se i donesite sva potrebna dokumenta kada napunite 25. – U redu, doviđenja!

Izašao sam sa velikim osmehom na licu, jer znam da je to dobar znak, znam da nešto bolje dolazi, ovako je trebalo biti. Više se nisam nervirao i krenuo napred!


Druga vrata ,,RDA – BAČKA”

Jednog dana sedim vam ja na terasi, poneo sam planer da vidim obaveze koje mi predstoje. Otključam telefon, posetim fb uđem u svojoj grupi da dodam nešto ( s obzirom da FB i Instagram koristim u poslovne svrhe) kad tamo sa leve strane kao spnzorisana objava stoji ,,obuka za početnike u poslovanju iskoristi priliku, obuka je besplatna i online je”. Hmm, odmah sam iskoristio priliku da kliknem i pročitam više informacija.

Pre nego što sam se prijavio za obuku prvo sam kontaktirao ljubazno osoblje da vidim da li je moguće da pohađam obuku s obzirom na prethodni odgovor koji sam dobio u NSZ. Odgovor je ubrzo stigao ,,poštovani Aleksandre ispunjavate sve uslove za prijavu, godine ne utiču na pohađanje obuke”. Odmah sam zahvalio na pruženoj prilici i prijavio se BESPLATNO!


Prvi dan obuke za početnike u poslovanju kako je protekao?

Pre same obuke sam se spremio omiljeni materijal papir, olovka, samopouzdanje… Jedva sam čekao savršenih 3h da saznam nešto novo (10-13). Učitavanje zoom metinga je počelo i predavanje je krenulo prvog dana bazirali smo se na teoriju šta je preduzetništvo, a šta je privatnik, kao i načini finansiranje, plaćanje poreza,.. Sagovornica nam je prenela detaljno koja preduzeća kada šalju bilans plan mogu najviše dobiti bodove prilikom apliciranja za bespovratna sredsta u visini preko 250.000 dinara. Detaljno sam saslušao i sve bitno pribeležio. Sada znam kako moje buduće preduzeće treba da posluje, kako treba plaćati porez i još puno toga. Sagovornica nam je detaljno na našim primerima onoga što želimo otvoriti dala upute kako da udvostručimo i napravim jednu fenomenalnu priču. Priču koju ćemo voleti!


Drugi (završni) dan obuke za početnike u poslovanju kako je protekao?

Drugi dan obuke je protekao fantastično. Radili smo biznis plan NSZ i biznis plan Razvojne agencije Srbije. Biznis plan NSZ je mnogo praktičniji i lakši za popunjavanje od Regioanlnog biznis plana koji je dosta specifičan. Sagovornica nam je objasnila kako ga trebamo precizno popuniti i našta trebamo obratiti pažnju da bi više bili uspešni da dobijemo bespovratna sredstva. Takođe tu je bilo i obračuna. Na kraju samog predavanja popunili smo evaluacioni upitnik za slanje potvrde.


Kuda dalje nakon obuke?

Kada sam dobio potvrdu zaputio sam se na ona vrata koja su mi bila na početku zatvorena. Pravac u NSZ odneo potvrdu i prijavio se. Sagovornica je ovog puta bila ljubazna i pomalo u čudu. Dok ne dođu mojih 25 a to je Bože moj uskoro (januar 2022) odlučio sam da završim ostale obuke koje su mi neophodne. Traženje dobre lokacije, jer sada znam gde trebam i kako trebam naći,marketing, saradnici…

Sledeći start da ne pričam unapred je APR (Agencija za privredne registre) gde ću se zaputiti uskoro, a nakon toga u mojih 25 krećem polako sa svojom pričom koju jedva čekam. U stvari ne čekam je, sada je živim samo želim imati svoj pečat jer to ljudima daje sigurnost.


ZAKLJUČAK!

Preduzetništvo nije nimalno lak korak/put, jer si sam na svoje noge, sam svoj gazda, moraš izmiriti čak 5 poreza i doprinosa dok kao zaposleno lice vi imate sve to obračunato. Takođe preduzetnik je nešto mnogo više od toga da imaš samo preduzeće. Što bi se reklo treba se debelo dupe zagrejati, dosta rizika i možda prve godine budete čak i minusu,.. preduzetništvo je rizik koji tek kasnije donosi veliki kapital. Niko preko noći ne postaje uspešan!

Ako želite svoju pekaru zaposlite se u pekaru za početak. Vidite kako taj posao i kako novac u tom preduzeću cirkuliše i onda kada dobijete sve potrebne informacije možete krenuti dalje.


VREDI LI OBUKA ZA POČETNIKE?

Apsolutno vredi! Usvojio sam nova i pre svega VREDNA ZNANJA. Ali samo za prave igrače koji su spremni da nauče više o pokretanju vlastitog biznisa (samozapošljavanje) i koji će sutradan shvatiti da preduzetništvo nije mlaka voda, da snosi velike rizike, a Bogami i ne prospavane noći!

Da li ste spremni rizikovati za svoje snove? To najbolje vi znate!


Gde mogu pronaći više informacija?

Više informacija o obuci koju sam pohađao možete pronaći na linku RDA – BAČKE!


PRIDRUŽITE NAM SE!