Kako pronaći miru u trenucima anksioznosti

Razumevanje anksioznosti transformiše život

Aleksandar Simić – Emotional Terapist


Nekada izgleda kao da izlaz ne postoji, kao da se vrtim u začaranom krugu, a osećaj je isti. Onaj osećaj samoće, bez snage, bez zainterosavnosti za optimizam i da nešto lepo može da predstoji.

U nastavku ovog blog posta pokužaću kratko, ali jasno da te inspirišem da anksioznost posmatraš drugačijim očima.

Kako sam pronašao mir u haosu anksioznosti?

Jedna reč vera, iako samo možda bio miljama udaljen od nje, ona je jedina koja me je održavala na tom putu. Vera da mogu, vera da zaslužujem, vera da ne moram sve da znam, vera da kažem dosta, vera u sebe, vera u gospoda Boga, vera da se iza svakog ponašanja krije neka dobra namera, pa čak i iza ove teskobne (anksiozne)situacije.

Znam, nekada je teško u tim trenucima reći ,,da je to dobro”, a joše teže poveravati u ,,kontrast” života.

Pa kako sam pronašao mir u haosu anksioznosti?

Naravno da vera sama po sebi nije dovoljna za savladavanje anksioznosti

Svakako je presudan faktor, ali nije dovoljna sama po sebi. Tu veru moramo opravdati, toj veri moramo dati notu zahvalnosti, ljubavi, privrženosti, moramo dokazati da smo spremni da je primimo. Dokazati u ovom slučaju znači primenjivati veru u svakodnevnom životu, svakog minuta, svakog časa,..

Biti zahvalan na sve darove i biti zahvalan na iskustvu koje proživljavaš.

Ipak, znam da to nije ni malo lak zadatak jer nas nisu tome učili, već da konstantno želimo nešto drugo. Ipak, sve u životu može da se nauči, pa tako i kako biti zahvalan iz srca.

Pronaći mir je takođe jedna vrsta učenja.

Anksioznost nije laka ako na nju gledaš kao opasnicu

Svi se mi kao pojedinci suočavamo sa različitim izazovima i iskušenjima da bismo spoznali svoju snagu, da bi smo spoznali sebe i nutrinu svog bića. No kada si zdrav, uživaš u životu, a onda odjednom kao da nestane sve na tren. Kao da više ne vidiš, ne čuješ, ne osećaš, kao da nema ničega lepog ni poželeti, ni videti..

Jednostavno sve nestaje, a život više nema svrhu. Život koji je pre par meseci, dana, nedelje, sekundi imao, sada više nema.

Onda dođeš do onog momenta kada bi sve hteo opet, ali dokle bi to opet trajalo i da li bilo privremeno?

Osim toga, sve podrazumevano ne cenimo, dok se ne pojavi neko stanje teskobe.

Posle tamnih misli dođe sunce, baš uvek?

Znam da si u tim trenucima i te kako daleko od sunca, kao da si postao zatvorenik od vlastitih okova. Kao da ne daješ sebi da izađeš van, kao da sebe sputavaš, kao da držiš ključ koji ne želiš dati, bojiš se.

Tokom svog puta vodila me je jedna misao:

,,To što želiš doći će onda kada za ostvarenje želje bude najbolje vreme“

U osnovi ovog citata, stoji to da izlaz iz anksioznog stanja doćiće onog trenutka kada naučiš sve lekcije. Koliko dugo? Zavisi koliko si srpeman da se posvetiš tom učenju.

Šta želiš u tim anksioznim trenucima?

Želiš da ponovo hodaš bez pomoći drugih, želiš da osetiš tu slobodu, želiš ponovo da se smeješ, da se raduješ, da deliš, da osetiš lepotu života… a zašto to želiš, kada nisi bio srećan tada dok si imao sve to? Pa jer nisam bio zahvalan i nisam cenio sve to.


Zašto želim sve to? Da bih se osećao bolje.

Razumeš, sve ali baš sve želimo da bi se osećali bolje, a zaboravljamo da unutar nas se nalazi bezgranična moć izbora osećanja.

Kako pronaći mir uprkos anksioznosti?

Za početak prestani da misliš da je anksioznost tvoja sudbina, jer nije. Ona ti je zaista neverovatan dar i iskustvo koje možeš da iskoristiš za stvaranje predivnog života.

U nastavku ću ti pokazati kako.

Sigurno se pitaš kako?


Tako što ćeš započetak definisati kako tvoja anksioznost izgleda i koje mišljenje imaš o njoj? Slobodno napiši sve to što ti pada na pamet i u redu je da je sada mrziš. Nakon toga napiši kako bi voleo da izgled. Zatim koje lekcije si naučio tokom anksioznosti i koje lekcije bi želeo da naučiš?

Znam da ovo zvuči kao strašan izazov, ali nije tako strašno jer ne možeš bez nje, ona je u našem DNK i svaki čovek je ima, samo je pitanje na koji način je koristimo za učenje ili na osuđivanje sebe. Nakon toga narednih 30 dana puštaj ambijentalnu muziku, dodatno će da te sinhronizuje i daće ti prostor za nove stvari i nov način razmišljanja.

Postoji li još neki način, ovo nije dovoljno?


Naravno da postoji i podeliću sa tobom u nekom od narednih blog tema, a do tada znaj da je ovo sasvim dovoljno.

Jer to traženje magičnog napitka i brzog rešenja samo nas razočara.

Polako, daj šansu ovim stvarima i znaj da je primena majka promene, a promena je dar proistekla iz anksioznosti i ljubavi prema Bogu. To je vera u proces i istrajnost.

Daj sebi novu šansu


Ako si se prepoznao i želiš da sebi daš novušansu prijavi se na individualni rad 1:1 pošalji mi poruku sa sadržajem ,,želim promenu“ na mejlu simic5970@gmail.com komentaru ispod ovog bloga ili mi piši na instagramu simin_kutak

Takođe želim da znaš da ako je mogla samo jedan osoba, samo jedna, onda možeš i ti.


Od srca Sima