Pozdrav dragi moji drugari, danas za vas specijalna blog tema ,, potrošač je pravu”.

U suboru mi se nešto desilo u marketu i ovo moram da podelim sa Vama. Nekada se možda nađete u sličnoj situaciji i morate znati kako da se odbranite.

Moja priča

Krenula je pčelarska sezona i uveliko obnavljam svoje košnice, skidam staru dotrajalu boju i stavljam novu ( ponovno farbanje – svake druge godine). Danas nisam imao dovoljno boje pa sam morao do obližnje prodavnice po novu zalihu boja.

Ulazim u prodavnicu str. Aleksandar Varvarin i kažem ,,dobar dan” kao neko ko je vaspitan od strane svojih roditelja. Osim što mi niko nije uzvratio a ja to i ne zahtevam od drugih da meni uzvrate, prodavac me je pitao ,,izvoli”. Rekao sam koju farbu želim i otišao je da pronađe. U tom trenutku me je prodavac pitao ,,da li misliš na ovu četvrtastu kutiju”. Odgovorio sam ,,da na nju mislim” i sa strane čujem žestok smeh. U početku nisam mislio da je nešto u vezi mene jer da sam znao napustio bih radnju istog trenutka.

Prodavac je počeo da otkucava farbu i rekao mi je cenu farbe dajem novac i u tom trenutku ekipa koja je stojala iza mene i mučki mi se smejala kažu prodavcu ,,ispričaj vic o gejevima, ali brzo”. Šta mislite kome je ova poruka bila namenjena? Oni su to za mene mislili zbog mog GLASA koji je takav kakav jeste. Prećutao sam i izašao sam iz radnje.

<img decoding=

Dalji tok razgovora

S obzirom da sam lokalni vodič na samoj platformi googl ja sam recenzirao njihov objekat sledećim komentarom:

Komentar dodeljen na googl recenziji

,,Bez obzira što imaju raznovrsnu robu i kvalitet. Previše je neljubazno osoblje, svakog kupca zezaju, trebaju da podržavaju kupce kako bi se vratili ponovo u nabavku kod njih, ovako su izgubili poverenje. Zakon tržišta se treba poznavati. Užas”

Ovim komentarom sam želeo da skrenem samo pažnju da obrate kako se ophode prema svojim kupcima, a kako je googl napredovao kao i ja na samom portalu vodiča moja recenzija se rangirala na prvom mestu. Bila je i ostače vidljiva svima koji pretraže pomenutu prodavnicu.

Posle par dana tačnije u utorak u 7.26 AM meni stiže preteća poruka od vlasnika lokala:

Nikola Zota Ignjatovic

,,Misliš da si ostao anoniman posle onog komentara od subote”

Dalji tok razogovora je nastavljen u potpunom miru i tišini, a zbog čega jer sam u samoj koverzaciji napomenuo sledeće:

Odgovorio sam:

,,Dobro poznajem gde treba otići i kome se obratiti kada potrošača na bilo koji način vređaju?

Vlasnik je sinovao poruku i ,,udario” lajk. Ovim odgovorom je samo potvrdio da hteo nešto da postigne ali nije uspeo. U daljem tekstu objasniću Vam kome treba da se obratite u koliko Vam se desi situacija vređanja od strane prodavca ili bilo kog lica u samom objektu u kojem pazarite.

Kome treba da se obratim

Obratite se zaštiti za potrošače.

Pored vređanja od strane prodavca ili bilo kog lica u samom objektu zaštiti za potrošače možete se obratiti i u sledećim slučajevima:

  • 2 godine – imate pravo na opravku ili zamenu usluge iako nemate garanciju ( sačuvajte račun i bez obzira da su Vam rekli da na proizvod nemate garanciju sleduje vam)…
  • 14 dana – imate pravo da se predomislite ukoliko ste poručili robu preko Interneta, TV prodaje, prodavca na vratima…
  • 8 dana – rok u kome prodavac mora da odgovori na reklamaciju
  • 15 dana – rok za rešavanje reklamacije
  • 30 dana – rok u kome je prodavac dužan da vam isporuči robu

Zaključak:

Nikad se neću stideti svog GLASA jer samo ja i moja porodica znaju razlog, a da ga svi znaju samo bi se povukli u tišini.

Ono što želim da Vam još napomenem je da nikada ne dozvolite da neko vrši pritisak na Vama zaštite se na pravi način, verujte sebi, verujte da imate moć u svojim rukama. Jer je imate.. Ja nisam tužio vlasnika jer se konverzacija lepo završila. Morate znati kome treba da se obratite u svakom trenutku. Ja istoimenu prodavnicu više neću posećivati ne iz straha da mi se ne desi nešto već zbog toga što nisu DOSTOJNI da im ja budem POTROŠAČ. Možda im jedan potrošač manje ništa ne znači, ali recenzija za ostale znači.

,,Budite svoji i ne dajte da Vas uništavaju, verujte da imate moć, jer je imate i uvek ste je imali samo je nikad niste iskoristili”

Potrošač je uvek u pravu!

Link od sajta: https://zastitapotrosaca.gov.rs/za-potrosace

VAŽNO

!!! OVA BLOG TEMA JE SAMO INFORMATIVNOG KARAKTERA I NE NARUŠAVA PRIVATNOST POMENUTOG OBJEKTA SAMO PRENOSIM SVOJE ISKUSTVO !!!


Zapratite me i pridružite se ,,motivacionom sanovniku”


Podelite da i drugi vide